top of page

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η εγκατάσταση στην Ολλανδία είναι μία διαδικασία σχετικά εύκολη, της οποίας όμως συνήθως προηγείται η εύρεση εργασίας.

Ο λόγος είναι η προαπαίτηση ενός συμβολαίου εργασίας από τους ενοικιαστές των κατοικιών, ώστε να μπορεί να περαιωθεί το συμβόλαιο ενοικίασης.

Για να εγκατασταθεί κάποιος στην Ολλανδία, απαραίτητα είναι:

  • Ο αριθμός πολίτη.

  • Η διεύθυνση κατοικίας.

  • Ο τραπεζικός λογαριασμός.

Για τα παραπάνω, καθώς και δεύτερης προτεραιότητας στοιχεία, μπορείτε να βρείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗ - BSN

Ο αριθμός πολίτη (Burgerservicenummer) αποτελεί την απόδειξη ότι είστε κάτοικος ή αναζητείτε κατοικία σε κάποιο δήμο της Ολλανδίας. Είναι απαραίτητος για οποιαδήποτε συναναστροφή με το δήμο, την εφορία ή κάποια άλλη υπηρεσία. Η διαδικασία έκδοσης είναι σχετικά απλή και γίνεται στο δημαρχείο της περιοχής σας (Gemeentehuis).

  • Κατόπιν ραντεβού που κλείνετε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του εκάστοτε δημαρχείου, εξυπηρετείστε από έναν υπάλληλο, στον οποίο πρέπει να καταθέσετε:

o   Μια συμπληρωμένη φόρμα αίτησης αριθμού πολίτη (την παραλαμβάνετε επί τόπου στο δημαρχείο)  με τα στοιχεία σας.

o   Μια φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας (τα φωτοτυπείτε εκεί κατόπιν προσκόμισης των πρωτότυπων εγγράφων).

o   Ένα μεταφρασμένο πιστοποιητικό γέννησης (κάποια δημαρχεία δεν το ζητούν, αλλά καλό είναι να το έχετε).

o   Το συμβόλαιο κατοικίας σας στην Ολλανδία, ώστε να καταχωρηθείτε ως κάτοικος σε αυτήν τη διεύθυνση, στην οποία και θα αποστέλλεται όλη η αλληλογραφία από το δήμο και τις λοιπές υπηρεσίες.

  • Μετά από περίπου 3 εργάσιμες ημέρες θα παραλάβετε μέσω αλληλογραφίας στη διεύθυνση κατοικίας σας την επιβεβαίωση εγγραφή σας στον δήμο καθώς και ένα 10ψήφιο αριθμό, που αποτελεί τον αριθμο πολίτη σας.

Ο αριθμός πολίτη δεν έχει κάποιο κόστος έκδοσης και η ισχύς του είναι μόνιμη.

Σε περίπτωση μετακόμισης, ο ίδιος αριθμός πολίτη διατηρείται ακόμα και σε περίπτωση μεταφοράς σε διαφορετικό δήμο.

 

Σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμη μόνιμη κατοικία στην Ολλανδία, μπορείτε και πάλι να κάνετε την ίδια αίτηση και να παραλάβετε έναν προσωρινό αριθμό πολίτη. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, μόνο που αντί για συμβόλαιο κατοικίας μπορείτε να προσκομίσετε μία υπεύθυνη δήλωση από κάποιο άτομο που σας φιλοξενεί ή κάποια απόδειξη από ξενοδοχείο. Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να δοθεί στο δήμο, έστω και προσωρινά, μία διεύθυνση αλληλογραφίας. Ο προσωρινός αριθμός πολίτη έχει διάρκεια 4 μήνες.

Χρήσιμες πληροφορίες:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/praktische_informatie/burgerservicenummer/burgerservicenummer

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/praktische_informatie/burgerservicenummer/u_komt_in_nederland_wonen/korter_dan_4_maanden_in_nederland

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Η εύρεση κατοικίας στην Ολλανδία είναι μια απαιτητική διαδικασία. Συνήθως διαρκεί 1-2 μήνες. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσω μεσιτικών ιστοσελίδων ή με τη μίσθωση κάποιου μεσιτικού γραφείου. Οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες παρατίθενται παρακάτω. Πολλές ομάδες στο facebook επίσης ασχολούνται με την προσφορά θέσεων για συγκατοίκηση σε κάποιο διαμέρισμα ή και υπενοικίαση χώρου για κάποιους μήνες.

Μετά από επικοινωνία με τον ενοικιαστή, συνήθως κανονίζεται κάποιο ραντεβού επίδειξης της κατοικίας. Κατόπιν, όταν ο ενοικιαστής αποφασίσει για τους πιθανούς ενοίκους, θα επικοινωνήσει παραθέτοντας και τους πιθανούς επιπλέον όρους. Δεν είναι σπάνιο να προτείνει επιπλέον κόστος ενοικίασης ή και προκαταβολή κάποιων μηνών, ειδικά αν ο ενοικιαστής δεν είναι Ολλανδός. Είναι σχεδόν σίγουρη η απαίτηση του ενοικιαστή για κάποιο συμβόλαιο εργασίας, πριν την ενοικίαση της κατοικίας.

Χρήσιμες πληροφορίες:

https://www.funda.nl/

https://www.pararius.nl/

https://www.expatriates.com/classifieds/netherlands/

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

 

 

 

Η διαδικασία έναρξης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα απλή. Γίνεται επιτόπου σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας της επιλογής σας και τα μόνα απαραίτητα έγγραφα είναι:

  • Ταυτότητα ή διαβατήριο.

  • Ο αριθμός πολίτη.

 

Οι βασικές ολλανδικές τράπεζες είναι οι ING, ABN-Amro και Rabobank. Παρόλ'αυτά, υπάρχουν και πολλές διεθνείς πολυεθνικές με υποκαταστήματα στην Ολλανδία πχ. RBS.

 

Όλες οι ολλανδικές τράπεζες προσφέρουν χρεωστικές κάρτες με ένα μηνιαίο κόστος λιγότερο από 5€, τα οποία αφαιρούνται από το λογαριασμό αυτόματα. Κατά την έναρξη του λογαριασμού, σας προσφέρεται μια προσωρινή κάρτα και η μόνιμη αποστέλλεται στη διεύθυνσή σας μέσω αλληλογραφίας.

Στην Ολλανδία χρησιμοποιείται ένα ξεχωριστό σύστημα ασφαλείας συναλλαγών, το iDeal, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένα ολλανδικές χρεωστικές κάρτες.

 

Όλες οι τράπεζες προσφέρουν επίσης φοιτητικά πακέτα για την έναρξη λογαριαμού, με συγκεκριμένα προνόμια.

 

Τέλος, η εκάστοτε τράπεζα διαθέτει και τη δική της εφαρμογή σε Η/Υ και κινητό, ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ZORGVERZEKERING

Απαραίτητη για την εύρεση εργασίας στην Ολλανδία, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη στις ιατρικές υπηρεσίες. Υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες και πακέτα ασφάλισης.

Μέσω της ιστοσελίδας https://www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx μπορεί κανείς εύκολα να καθορίσει το πακέτο ασφάλισης που επιθυμεί.

DigID

Το DigID είναι ένας ηλεκτρονικός αριθμός μητρώου για όλους τους καταχωρημένους πολίτες της Ολλανδίας. Είναι αρκετά χρήσιμος, καθώς κάνει απλούστερη την επικοινωνία και συναναστροφή με όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ολλανδικού κράτους, αλλά όχι απαραίτητος. Αποτελείται από ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό τα οποία ορίζετε εσείς.

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο και η απάντηση αποστέλλεται δια αλληλογραφίας στη διεύθυνσή σας. Ως απάντηση παραλαμβάνετε έναν προσωρινό κωδικό, με τον οποίο μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση διαδικτυακά, ορίζοντας το δικό σας όνομα χρήστη και κωδικό για το DigID. Η ισχύς του DigID είναι μόνιμη.

Χρήσιμες πληροφορίες:

https://digid.nl/aanvragen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/praktische_informatie/digid/

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Μετά την εγγραφή στο δήμο που ανήκει η διεύθυνσή σας, ξεκινάτε να πληρώνετε ετησίως και δημοτικά τέλη. Αυτά αποστέλλονται μέσω του ταχυδρομείου στη διεύθυνσή σας από συγκεκριμένα δύο υπηρεσίες, το WaterNet και το AFV.

  • Το WaterNet είναι η υπηρεσία που αναλαμβάνει την υδροδότηση και αποχέτευση των πόλεων, καθώς και στην κατασκευή και συντήρηση καναλιών και γεφυρών ανά την Ολλανδία.

  • Το AFV (Αfvalstoffenheffing) αφορά στη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων και απορριμμάτων των πόλεων, καθώς και στην ανακύκλωση.

Τα κόστη των υπηρεσιών είναι διαφορετικά από πόλη σε πόλη. Τα κόστη είναι αναφορικά όχι στην κάθε κατοικία, αλλά στον αριθμό των ατόμων που διαμένουν σε κάθε σπίτι, για αυτό και αποστέλλονται ονομαστικά. Η καταβολή τους μπορεί να είναι ετήσια ή και ανά μικρότερα χρονικά διαστήματα.

bottom of page