top of page

ΕΡΓΑΣΙΑ

Η αναζήτηση οδοντιατρικής εργασίας στην Ολλανδία είναι ίσως μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει πριν τη μετακίνηση στη χώρα. Μπορεί να διαρκέσει αρκετά, αλλά είναι απαραίτητη τόσο λόγω του υψηλού κόστους ζωής της χώρας, αλλά και για την ευκολότερη εύρεση κατοικίας.

 

Πολύ σημαντικά στοιχεία γύρω από την οδοντιατρική εργασία στην Ολλανδία είναι:

 • Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος - BIG.

 • Ο τρόπος λειτουργίας των οδοντιατρικών κλινικών.

 • Τα συμβόλαια εργασίας.

 • Η ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Για τα παραπάνω, καθώς και δεύτερης προτεραιότητας στοιχεία, μπορείτε να βρείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η αναζήτηση εργασίας είναι μία διαδικασία που χρειάζεται αρκετό χρόνο και επιμονή. Οι κύριοι τρόποι αναζήτησης θέσεων σε οδοντιατρικές κλινικές είναι μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του οδοντιατρικού συλλόγου: https://www.knmt.nl/vacatures?f%5B0%5D=field_vacancy_type%3A1799, καθώς και επιμέρους ιστοσελίδων, όπως το https://www.mondzorgbaan.nl/.
Η διαδικασία κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει την επικοινωνία με τον υπεύθυνο της κλινικής (ιδιοκτήτη ή manager), αποστολή βιογραφικού και συνέντυξη κατ' ιδίαν. Σχεδόν πάντα πριν την πρόσληψη ο υποψήφιος οδοντίατρος καλείται να έρθει για μια ημέρα εργασίας στην κλινική, μόνος ή με επίβλεψη, ώστε να αξιολογηθούν οι ικανότητές του και ο ίδιος να δει πώς λειτουργεί η κλινική (meelopendag).

Οι περισσότερες θέσεις ανοίγουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και λίγο πριν την έναρξη του καινούργιου έτους.

ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ - BIG

Ο αριθμός BIG είναι ο αριθμός επαγγελματικού μητρώου για τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας στην Ολλανδία. Παραχωρείται από το Υπουργείο Υγείας και αντιστοιχεί στην Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Είναι απαραίτητος για την αναζήτηση εξειδικευμένης εργασίας και ζητείται σε κάθε συμβόλαιο.

 

Η υπηρεσία που παραχωρεί τον αριθμό αυτό, είναι ένας κλάδος του υπουργείου Υγείας που εδρεύει στη Χάγη. Η διαδικασία γίνεται διαδικτυακά στη διεύθυνση https://www.bigregister.nl/ . Για οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνίας με την υπηρεσία, μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία εδώ https://www.bigregister.nl/contact . Σε τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι απαραίτητα τα ολλανδικά. Μπορείτε απλά να ζητήσετε να συνδεθείτε με κάποιον υπάλληλο που μπορεί να σας εξυπηρετήσει στα αγγλικά και συνήθως είναι αρκετά ευγενικοί.

 

Ο αριθμός BIG, στο παρελθόν είχε μόνιμη ισχύ. Μετά την αρχική έκδοση, δεν χρειαζόταν ανανέωση. Το 2015, η μονιμότητα αυτή καταργήθηκε, με αποτέλεσμα ο αριθμός, μετά την πρώτη έκδοσή του, να παραμένει έγκυρος για τα πρώτα 5 χρόνια από την ημ/νία της απόδοσης του διπλώματος Οδοντιατρικής. Κατόπιν, χρειάζεται να ανανεωθεί. Συμπερασματικά, υπάρχουν 2 διαδικασίες πλέον, με διαφορετικές απαιτήσεις:

1. Η αρχική εγγραφή στην υπηρεσία: BIG Registratie.

2. Η επανεγγραφή στην υπηρεσία: BIG Heregistreatie.

 

 

 

Αρχική εγγραφή

 

Για να ξεκινήσει η διαδικασία αίτησης του αριθμού BIG στην ιστοσελίδα, απαιτείται η σύνδεση στην υπηρεσία για την υποβολή της αίτησης. Η σύνδεση γίνεται με 2 τρόπους:

Α) Με τον αριθμό DigID, ο οποίος είναι ένας ηλεκτρονικός αριθμός μητρώου για όλους τους καταχωρημένους πολίτες της Ολλανδίας. Οι περισσότεροι οδοντίατροι που κάνουν την αίτηση για τον αριθμό BIG, πιθανότατα δεν έχουν ξεκινήσει να είναι πολίτες Ολλανδίας, επομένως προχωρούν στη 2η μέθοδο.

Β) Με το BIG-Login, το οποίο είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης. Μπορείτε να ζητήσετε το BIG-login δίνοντας τα στοιχεία σας εδώ: https://mijn.bigregister.nl/biglogin.aspx/aanvragen. Στη συνέχεια, το BIG-login θα σας σταλεί μέσω email και θα μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αίτησης. Κάθε φορά που θα θέλετε να ελέγξετε την πορεία της αίτησής σας, η σύνδεση θα γίνεται μέσω του BIG-login.

 

Στη διαδικασία της αίτησης, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε στοιχεία για την εκπαίδευσή σας, καθώς και να προμηθεύσετε κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων είναι διεύθυνση κατοικίας και email. Τα τελευταία είναι σημαντικά, καθώς κάποια επιβεβαιωτικά έγγραφα θα σταλούν με το ταχυδρομείο στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει (δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να είναι διεύθυνση εξωτερικού) και ο επίσημος αριθμός θα σταλεί μέσω email.

 

Μετά την υποβολή της αίτησης, η υπηρεσία απαιτεί επιβεβαιωτικά έγγραφα για τις πληροφορίες που έχετε προμηθεύσει. Τα έγγραφα είναι τα εξής:

 • Συμπληρωμένη φόρμα της αίτησης για αριθμό BIG.

 Σας αποστέλλεται αυτόματα μέσω email μόλις ξεκινήσετε τη διαδικασία.

 

 • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας.

Συνιστάται αν έχετε διαβατήριο να στείλετε αυτό, καθώς ο τύπος της ελληνικής ταυτότητας προκαλεί κάποιες φορές δυσπιστίες στο εξωτερικό.

 

 • Πιστοποιημένο αντίγραφο του πτυχίου της Οδοντιατρικής.

Θα πρέπει να αναγράφεται η ακριβής ημ/νία του πτυχίου καθώς αυτή θα καθορίσει πλέον τη διάρκεια εγκυρότητας του αριθμού BIG.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να δηλωθεί ότι σε περίπτωση που το πτυχίο προέρχεται από από τα αναγνωρισμένα ως επαρκή από την ολλανδική κυβέρνηση πανεπιστήμια, καμία παραπάνω διαδικασία πιστοποίησης δεξιοτήτων δεν είναι απαραίτητη. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα των αναγνωρισμένων πανεπιστημίων εδώ: https://www.bigregister.nl/buitenlands-diploma/documenten/publicaties/2017/03/03/lijst-aangewezen-diplomas .

Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και των χωρών της Ε.Ε. βρίσκονται στη λίστα, οπότε απλά το αντίγραφο του πτυχίου είναι αρκετό.

 

 • Απόδειξη γλωσσικών ικανοτήτων στην ολλανδική γλώσσα.

Το επίπεδο που ζητείται είναι και το πτυχίο που θα το αποδεικνύει πρέπει να προέρχεται από κάποιο φορέα που είναι αναγνωρισμένος από την ολλανδική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, η τελική πιστοποίηση της γλωσσικής επάρκειας ελέγχεται με το Taaltoets Nederlands, μια υπηρεσία του Ινστιτούτου Βαβέλ της Ουτρέχτης. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η εξέταση σε αυτούς απαιτεί γνώση ολλανδικών σε επίπεδο Β2/ΝΤ2. Παρόλ'αυτά, αν κάποιο από τα τελευταία πτυχία έχει κατοχυρωθεί από τον υποψήφιο, πιθανώς η εξέταση του Taaltoets να μπορεί να παρακαμφθεί. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: https://www.babel.nl/cursusoverzicht/taaltoets-nederlands-medici-eer/ . Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το επίπεδο των ολλανδικών σας, μέσω της υπηρεσίας, στο εξής link: https://www.toetsnederlands.nl/nederlands/ .

 

 • Βιογραφικό σημείωμα (C.V.).

Μπορεί να γραφεί κατευθείαν στα αγγλικά ή ολλανδικά και απλά να εκτυπωθεί.

 

 • Βεβαίωση εγγραφής στον Οδοντιατρικό Σύλλογο στον οποίο ανήκετε.

 

 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με αναγεγραμμένο τον αριθμό επαγγελματικού μητρώου.

 

 • Πιστοποιητικό ορθής άσκησης επαγγέλματος (Certificate of Good Standing).

Παραχωρείται από τη Νομαρχία της περιφέρειάς σας, κατόπιν αιτήσεως που υποβάλλεται μέσω του Οδοντιατρικού σας Συλλόγου.

Σημαντικό είναι να τονίσετε στην αίτηση στη Νομαρχία, ότι επιθυμείτε το κείμενο του πιστοποιητικού να αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «το πανεπιστημιακό πτυχίο σας ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005 της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 34 & του κεφαλαίου V.5.3.2)»

Το έγγραφο αυτό έχει διάρκεια εγκυρότητας μόλις 3 μήνες. Για το λόγο αυτό, συστήνεται να συλλέγεται τελευταίο.

 

Όλα τα παραπάνω έγγραφα, αφού συγκεντρωθούν, πρέπει να μεταφραστούν και να αποσταλούν στα κεντρικά της υπηρεσίας BIG register μέσω ταχυδρομείου. Η γλώσσα μετάφρασης μπορεί να είναι αγγλικά ή ολλανδικά. Όλα τα έγγραφα πρέπει να φέρουν και τη σφραγίδα της Χάγης (apostille) η οποία μεταφράζεται επίσης.

 

Η υπηρεσία θα σας ειδοποιήσει μέσω email ή ταχυδρομικά για την παραλαβή των εγγράφων σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 85€ στο λογαριασμό της υπηρεσίας, αναφέροντας το όνομά σας και τον αριθμό της αίτησής σας, ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία της. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά σας, θα ειδοποιηθείτε με email, ώστε να στείλετε κάποιο επιπλέον έγγραφο ή διευκρίνηση. Η διαδικασία, μετά την εκκίνηση επεξεργασίας της αίτησης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τα απεσταλμένα έγγραφα, ολοκληρώνεται μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες.

 

 

 

 

 

 

 

Επανεγγραφή

 

Μετά από τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ημ/νία που αναγράφεται στο πτυχίο της Οδοντιατρικής, το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας δεν θεωρεί πλέον έγκυρο τον αριθμό BIG, οπότε και απαιτείται η διαδικασία επανεγγραφής. Όταν εκδίδεται το αρχικό έγγραφο του αριθμού BIG κατά την πρώτη εγγραφή, αναγράφεται και η ημ/νία λήξης της ισχύος του. Σε περίπτωση που η 5ετία αυτή έχει ήδη συμπληρωθεί πριν ή κατά το έτος της πρώτης εγγραφής, η απαίτηση επανεγγραφής αναβάλλεται για ένα έτος.

 

Η διαδικασία επανεγγραφής γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας  BIG, αφού συνδεθείτε με το DigID. Η διαδικασία περιλαμβάνει μόνο τη συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας και την αποστολή των απαραίτητων εγγράφων.

 

Τα έγγραφα που απαιτούνται είναι πιστοποιητικά εργασίας στην Ολλανδία, στον τομέα της οδοντιατρικής, τουλάχιστον 2080 ώρες, τα τελευταία 5 χρόνια. Οι ώρες αυτές αντιστοιχούν περίπου σε 8 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή μια εργάσιμη μέρα. Για κάποιον που έχει δουλέψει full-time έστω και για τον πρώτο χρόνο, οι απαιτούμενες ώρες συμπληρώνονται εύκολα. Τα πιστοποιητικά αυτά μπορούν να είναι βεβαιώσεις από τον/τους εργοδότη/-τες σας, καθώς και αντίγραφα του/των συμβολαίου/-ων σας.

 

Μέχρι στιγμής, βάσει των τελευταίων οδηγιών της υπηρεσίας (https://www.bigregister.nl/herregistratie/criteria-per-beroep/tandarts/werkervaringseis ) , καμία πιστοποίηση γλωσσομάθειας δεν απαιτείται για την διαδικασία επανεγγραφής.

 

Η πρώτη ενημέρωση για την επερχόμενη επανεγγραφή αποστέλλεται ταχυδρομικά 6 μήνες πριν την καταληκτική ημ/νία. Σε περίπτωση που έχετε αμελήσει τη διαδικασία, η υπηρεσία στέλνει 2 υπενθυμίσεις μέσω ταχυδρομείου, περίπου 4 μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας, με απόσταση 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους.

 

Σε περίπτωση που δεν κάνετε την αίτηση επανεγγραφής μέχρι την καταληκτική ημ/νία, η υπηρεσία θα σας ειδοποιήσει ηλεκτρονικά και μέσω ταχυδρομείου σχετικά με την αυτόματη διαγραφή σας από τα μητρώα του BIG. Εάν επιθυμείτε να εγγραφείτε ξανά, μετά την ημ/νία αυτή, θα πρέπει να ακολουθήσετε ξανά την αρχική διαδικασία εγγραφής.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Οι οδοντιατρικές κλινικές στην Ολλανδία λειτουργούν ως επιχειρήσεις με αρκετό επιμέρους προσωπικό εκτός του οδοντιάτρου. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε κλινική συναντά κανείς:

 • Έναν ή παραπάνω ιδιοκτήτες, που μπορεί να μην είναι καν οδοντίατροι.

 • Έναν manager, υπεύθυνο για το ανθρώπινο προσωπικό και για την τροφοδοσία της κλινικής. Συνήθως με αυτό το άτομο επικοινωνείτε και όχι απευθείας με τον ιδιοκτήτη για θέματα λειτουργίας της κλινικής, αιτήματα, πληρωμές και ημέρες άδειας.

 • Συνήθως περισσότερους του ενός οδοντιάτρων. Πολλές κλινικές έχουν και εξειδικευμένους οδοντιάτρους, ή μπορεί να αποτελούν μόνο κλινικές παραπομπών, αποτελούμενες εξ’ ολοκλήρου από specialists.

 • Υγιεινολόγους (mondhygienist), οι οποίοι αναλαμβάνουν τον τακτικό έλεγχο των ασθενών και τους καθαρισμούς. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο εύρημα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω, ο ασθενής παραπέμπεται σε κάποιον οδοντίατρο της κλινικής.

 • Βοηθούς οδοντιάτρων και υγιεινολόγων. Η βοήθεια είναι ενεργή και στοχεύει στην οδοντιατρική 4 χειρών, στην προετοιμασία της έδρας, την αποστείρωση των εργαλείων και καταγραφή των υλικών.

 • Βοηθητικό προσωπικό που συντονίζει τη λειτουργία της κλινικής. Πιο συγκεκριμένα, γραμματείς που απαντούν τα τηλέφωνα, οργανώνουν τα ραντεβού και ασχολούνται με emails και γενικότερα την ιστοσελίδα της κάθε κλινικής.

 

Η λειτουργία των κλινικών στηρίζεται στο λογισμικό που χρησιμοποιεί για την καταχώρηση του ιστορικού των ασθενών. Ο κάθε ασθενής έχει το δικό του φάκελο, με αναλυτικά στοιχεία και σημειώσεις για το ιατρικό και οδοντιατρικό του ιστορικό, ακτινογραφίες και λοιπές εξετάσεις καθώς και το ιστορικό των χρεώσεών και πληρωμών του. Η εργασία του οδοντιάτρου στην Ολλανδία περιλαμβάνει αρκετή γραφειοκρατία στην καθημερινότητα, αυτό όμως βοηθά στην οργάνωση και αποφυγή παρεξηγήσεων. Οι χρεώσεις γίνονται με βάση κωδικούς για κάθε στάδιο της οδοντιατρικής εργασίας, οι οποίοι ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και είναι ανεξάρτητοι των οδοντιάτρων. Οι κλινικοί δηλώνουν απλά του κωδικούς από όσα έκαναν και από το τελικό άθροισμα των εργασιών προκύπτει το συνολικό κόστος. Επομένως, μιλάμε για ένα κλειστό σύστημα χρεώσεων, το οποίο βοηθά εξαιρετικά τις συναλλαγές με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

 

Οι ασθενείς συνήθως στις επισκέψεις σε κάποια οδοντιατρική κλινική δεν εμπλέκονται καθόλου σε χρηματικές συναλλαγές. Ο λογαριασμός αποστέλλεται κατευθείαν στην ασφαλιστική τους εταιρία και σε περίπτωση που χρειάζεται να πληρωθεί κάποιο υπόλοιπο από τους ίδιους, η συναλλαγή γίνεται μεταξύ των ασθενών και των ασφαλιστικών.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι τύποι των συμβολαίων εργασίας οδοντιάτρων είναι οι εξής:

1. Loondienst (μισθοδοσία)

2. Zelfztadig, ZZP-er  (ελεύθερος επαγγελματίας)

 

 1. Ο οδοντίατρος που θα επιλέξει να εργαστεί με συμβόλαιο μισθοδοσίας, λαμβάνει ένα σταθερό μισθό κάθε μήνα, έχοντας ουσιαστικά συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο ετήσιο μισθό. Ο μισθός είναι ανεξάρτητος των εσόδων της κλινικής από την εργασία του συγκεκριμένου κλινικού. Κάποια σημαντικά σημεία της μισθοδοσίας είναι:

  1. Τα έξοδα της εφορίας ρυθμίζονται συνήθως από τον εργοδότη, κατόπιν συμφωνίας με τον οδοντίατρο πριν την υπογραφή του συμβολαίου. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στην εφορία κάθε χρόνο, χωρίζεται σε μηνιαία ποσά, τα οποία αφαιρούνται αυτόματα από το μικτό μηνιαίο εισόδημα. Ως αποτέλεσμα, ο μισθός αντιπροσωπεύει απευθείας το καθαρό εισόδημα.

Στο τέλος του χρόνου, ο οδοντίατρος καλείται να καταβάλλει ο ίδιος φορολογική δήλωση, η οποία όμως θα καταλήξει σε μηδενικό πληρωτέο στην εφορία ποσό..

Κάθε μήνα ο οδοντίατρος μαζί με το καθαρό εισόδημα, παραλαμβάνει και μια αναλυτική δήλωση με το μικτό μισθό και τα χρήματα που καταβάλλονται για την εφορία. Στο τέλος του χρόνου λαμβάνει μια αντίστοιχη ετήσια δήλωση (), η οποία πρέπει να καταβληθεί μαζί με τη φορολογική δήλωση για να προκύψει το μηδενικό ποσό.

Η συμφωνία αυτή γίνεται κατά την έναρξη του συμβολαίου με τον εργοδότη, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Αν για κάποιο λόγο ο οδοντίατρος θέλει να καταβάλει μόνος του το ποσό στην εφορία και να πληρώνεται μικτά, μπορεί φυσικά να το ζητήσει.

 1. Από τον εργοδότη επίσης καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στην ασφάλεια αστικής ευθύνης (VVAA). Το ετήσιο ποσό χωρίζεται σε επιμέρους μηνιαία τμήματα, που με τη σειρά τους αφαιρούνται από το μηνιαίο μισθό. Προφανώς, όπως και με την προαναφερθείσα συμφωνία, είναι στην επιλογή του οδοντιάτρου να το αναλάβει ο ίδιος ή να το αναθέσει στον εργοδότη.

 2. Η ασφάλεια υγείας πληρώνεται από τον οδοντίατρο και όχι τον εργοδότη.

 3. Η καταβολή ποσού για κάποιο συνταξιοδοτικό πλάνο καταβάλλεται από τον οδοντίατρο και όχι τον εργοδότη.

 4. Οι ετήσιες ημέρες άδειας που δικαιούται ο οδοντίατρος αντιστοιχούν στον αριθμό των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα, επί τέσσερα (πχ. κάποιος που εργάζεται 4 ημέρες/εβδομάδα, δικαιούται 4*4=16 ημέρες άδειας το χρόνο).

 5. Μία φορά το χρόνο, ως επίδομα διακοπών, καταβάλλεται ο αντίστοιχος 13ος μισθός (Vacantiegeld). Αυτό το επιπλέον ποσό αντιστοιχεί στο 80% του μηνιαίου μισθού, και καταβάλλεται συνήθως ανάμεσα στους μήνες Απρίλιο-Μάιο.

 

 

 

Ο κανονισμός του 30%:

Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται μόνο σε οδοντιάτρους που εργάζονται σε μισθοδοσία, και οι οποίοι έχουν πρόσφατα έρθει στην Ολλανδία από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, λόγω ανάγκης κάλυψης εξόδων μετοίκησης από το εξωτερικό, ο οδοντίατρος εν λόγω φορολογείται για το 70% των εσόδων του ετησίως και το υπόλοιπο 30% είναι αφορολόγητο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εφορίας (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/werken_wonen/tijdelijk_in_een_ander_land_werken/u_komt_in_nederland_werken/30_procent_regeling/).

Για να εγκριθεί αυτή η συνθήκη για τον οδοντίατρο πρέπει:

 • Να καταβληθεί μία φόρμα αίτησης του προνομίου αυτού η οποία συμπληρώνεται από τον οδοντίατρο και τον εργοδότη του. Μπορείτε να βρείτε την φόρμα εδώ: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verzoek_lh_premie_volksverzeker_toepas_30_procent_regel_lh5981z71fol.pdf .

 • Ο οδοντίατρος για τα τελευταία 2 χρόνια να μην έχει ζήσει στην Ολλανδία ή σε απόσταση 140 χλμ. από τα σύνορά της. Στην αίτηση συμπληρώνεται διεύθυνση εξωτερικού. Παρόλ’ αυτά, η αίτηση μπορεί να γίνει και μεταγενέστερα, ακόμα και αν ο οδοντίατρος έχει διεύθυνση και αριθμό πολίτη στην Ολλανδία. Το μειονέκτημα είναι ότι το αφορολόγητο 30% θα ξεκινήσει να ισχύει από την έγκριση της αίτησης και μετά, και όχι αναδρομικά για την περίοδο κατοικίας στην Ολλανδία. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο οδοντίατρος δεν πρέπει να έχει δουλέψει σε διαφορετικό εργοδότη πιο πριν ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

 • Ο ετήσιος μισθός που προκύπτει από το συμβόλαιο να είναι τουλάχιστον 36.000€. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι επίσης μεταπτυχιακός ή διδακτορικός φοιτητής το όριο αυτό πέφτει στα 18.000€ ετησίως. Το ελληνικό πτυχίο Οδοντιατρικής πληροί τις προδιαγραφές για να θεωρείται επιπέδου Master στην Ευρώπη,  οπότε οι απόφοιτοι των ελληνικών παν/μίων ανήκουν απευθείας στην τελευταία κατηγορία.

Αφού γίνει η αίτηση, είναι στο χέρι της εφορίας αν θα εγκριθεί απευθείας, αν θα ζητηθούν επιπλέον διευκρινιστικά έγγραφα ή αν θα απορριφθεί. Κάθε περίπτωση δυστυχώς είναι εξατομικευμένη και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να το προσπαθήσετε.

Εάν η αίτηση εγκριθεί, η συνθήκη του 30% θα συνεχίσει να ισχύει για τα επόμενα 8 χρόνια εργασίας στον εργοδότη αυτό.

 

 1. Ο οδοντίατρος που θα επιλέξει να εργαστεί με συμβόλαιο ελεύθερου επαγγελματία, λαμβάνει ένα μισθό που αντιστοιχεί σε κάποιο προσυμφωνημένο ποσοστό επί των κερδών του οδοντιατρείου από τον συγκεκριμένο οδοντίατρο. Επομένως, ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται αναλόγως της εργασίας του οδοντιάτρου κάθε μήνα. Κάποια σημαντικά σημεία του ελεύθερου επαγγελματία είναι:

  1. Ο εργοδότης είναι ο πελάτης του οδοντιάτρου και όχι το αντίστροφο. Πιο συγκεκριμένα ο οδοντίατρος καλείται να ιδρύσει μια ιδιωτική επιχείρηση (βλ.KvK), στο όνομά του. Κατόπιν, η επιχείρηση αυτή προσφέρει τις οδοντιατρικές της υπηρεσίες στον εργοδότη, έναντι της προσυμφωνημένης ποσοστιαίας πληρωμής. Στο τέλος κάθε μήνα, ο οδοντίατρος-επιχείρηση στέλνει στον εργοδότη ένα τιμολόγιο για τις υπηρεσίες του μήνα αυτού (factuur), από το οποίο προκύπτει η πληρωμή του.

  2. Ο οδοντίατρος καλείται να ρυθμίζει από μόνος του την ασφάλεια υγείας, αστικής ευθύνης, τα έξοδα της εφορίας κλπ.

  3. Σύμφωνα με την αξιολόγηση 9061574683-A του 2015, ισχύουν κάποιοι κανόνες στη δήλωση εργασιακών σχέσεων των ελεύθερων επαγγελματιών (Verklaring Arbeidsrelaties – VAR). Λεπτομέρειες αναγράφονται συγκεκριμένα στον εξής σύνδεσμο: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/vb_praktijkmedew_tandarts_dv10261z2ed.pdf
   Σημαντικό σημείο των οδηγιών είναι η υποχρέωση του οδοντιάτρου που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει τουλάχιστον 2 ξεχωριστούς εργοδότες (διαφορετικά άτομα είτε διαφορετικές κλινικές). Η τελευταία ανανέωση της οδηγίας αυτής έγινε στις 9-3-2017, αλλά παρόλο που ο αντίστοιχος νόμος έχει ψηφιστεί, στην ουσία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

  4. Τα ωράρια εργασίας καθώς και οι ημέρες άδειας για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι προκαθορισμένα ούτε ακολουθούν κάποιους κανόνες. Ο εκάστοτε εργοδότης, κατόπιν συμφωνίας με τον οδοντίατρο, μπορεί να θέσει οποιουσδήποτε όρους στο συμβόλαιο εργασίας.

 

 

Όροι ανταγωνισμού (Concurrentie):

Και στους 2 τύπους εργασίας, συνήθως στα συμβόλαια εργασίας αναγράφονται κάποιοι όροι ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε εργοδότης δεσμεύει τον οδοντίατρο να υποσχεθεί ότι δεν θα εργαστεί σε κάποια συγκεκριμένη ακτίνα απόστασης από την κλινική για κάποιο χρόνικό διάστημα. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως την αποφυγή προσέλκυσησ ασθενών σε κάποια γειτονική κλινική που ενδεχομένως να μετακινηθεί ο εν λόγω οδοντίατρος για εργασία. Συνήθως, το διάστημα κυμαίνεται ανάμεσα σε 6 μήνες έως 2 χρόνια, και η απόσταση δεσμεύει τον οδοντίατρο να μην μπορεί να εργαστεί στην ίδια πόλη (πχ. 15-30 χλμ.).

bottom of page